Regeringen har riktat kritik mot kommunernas dåliga resurser inom djurskyddsområdet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Halland

Djurskyddet försämras

När regeringen beslutade att djurskyddsinspektionerna från årsskiftet skulle flytta från kommunerna till länsstyrelsen var det meningen att det skulle bli fler och bättre kontroller. Nu visar det sig bli tvärtom i Halland. Och i Kungsbacka märker man nu av det man befarade redan innan flytten.

– Hur man än räknar så har vi i nuläget sämre resurser jämfört med vad kommunerna hade på djurskyddet, säger Dag Hultefors som är länsveterinär i Halland.

Anledningen till att staten tog över djurskyddet är den kritik som regeringen riktat mot kommunernas dåliga resurser på området.

– Den fördelningen av pengar som skett bidrar till att djurskyddet i Halland får ännu mindre resurser. 

– Det får de omedelbara effekterna att vi bara hinner med det mesta akuta fallen, säger Hultefors.

Många kommuner har varit kritiska mot regeringens förslag och anser att lokal kompetens försvinner när länsstyrelsen tar över. I Kungsbacka till exempel övervägde tre inspektörer att följa med över till länsstyrelsen, men i slutändan hoppade alla av. Det får också andra följder.

– Just nu har vi inga planer på att inrätta ett kontor i norra Halland, säger Dag Hultefors.

Vad händer då med den kommunala kunskapen om djurskyddet i Kungsbacka?

– Den är helt borta, säger Michael Cassaras, ordförande i miljö, och hälsoskyddsnämnden i Kungsbacka.

Kommer ni behöva att täcka upp på något sätt?

– Jag har inte pratat med Dag Hultefors om det överhuvudtaget skulle vara möjligt juridiskt. Men självklart hjälper vi till om vi har resurser för det, säger Michael Cassaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".