Lasse Carlsson i Halmstad har drabbats av prisfallet. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.
HALLAND

Kraftiga prisfall på metallskrot

Det är kärva tider för de halländska metallskrothandlarna. Priset på metallskrot har störtdykt de senaste månaderna och marknaden för skrothandel har i det närmaste upphört som en följd av finanskrisen.

I våras låg metallvärdet på järnskrot på 2 500 kronor per ton. Nu ligger det på 300 kronor. 

Lasse Carlsson är tredje generationen skrothandlare och driver en skrothandel i Halmstad. Han har snabbt fått känna av konjunkturnedgången i skrotbranschen och säger att situationen i branschen är mycket dålig. 

– Det är uruselt, jag har aldrig varit med om att det har varit så här dåligt någon gång. Priserna rasade så snabbt, säger skrothandlaren Lasse Carlsson i Halmstad. 

Lägst har metallskrotpriserna varit i november och december och för berörda företag innebär det att lönsamheten är sämre än på mycket länge.

Det mest dramatiska prisraset gäller framför allt järnskrot, men även efterfrågan på aluminium, som kunden knappast får betalt för längre, och rostfritt stål och koppar har minskat kraftigt.  

Den största metallskrothanteraren på den svenska marknaden är Stena Recycling. P-O Winnansson som är platschef på Stena Recycling i Halmstad märker också av prisfallet.

– Vi märker av det på två sätt, det ena är att inflödet till våra skrotgårdar minskar, det vill säga industrier, bilskrotare och privatpersoner levererar inte så mycket skrot. Sedan märker vi av det också på att det blir svårare för att få avsättning för skroten vi får in, säger P-O Winnansson. 

Hur har det här prisfallet drabbat ditt företag? 

– Det har drabbats så till vida att vi inte får in några pengar. Vi lagrar skrotet åt våra kunder, när vi väl får betalt då betalar vi våra kunder i efterhand. Istället för att sälja, eller nästan ge bort det under lågkonjunktur så lagrar vi skrotet, säger Lasse Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".