Många hallänningar vill sprida sin aska i naturen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
HALLAND

Många vill sprida sin aska

Halland tillhör de län där ansökningarna om att få sprida askan efter avlidna anhöriga ökar starkt. Förra året fick länstyrelsen in 80 ansökningar mot bara 27 för tio år sedan.

– Jag har själv bestämt att den ska spridas i en minneslund eftersom jag har mina söner på lite olika ställen. Jag ska inte utsätta dem för det provet att ha en grav att gå till utan de ska mig i tankarna ,säger Einar Israelsson från Halmstad som tillhör dem som kommit överens med anhöriga att hans aska ska spridas.

Antalet ansökningar om att få sprida askan efter närstående ökar kontinuerligt och av de 80 ansökningar länsstyrelsen fick in förra året beviljades 67 medan 13 avslogs. I huvudsak för att föreslagna platser på landbacken inte ansågs lämpliga, säger Nils Olof Dahlborg på länsstyrelsen.

– Det får inte vara någon bebyggelse i närheten och det får inte vara några rekreations- eller strövområden i närheten heller. Det gäller att vara sträng, platsen ska vara lämplig och askspridningen ska ske under värdiga och lämplig former. Det skulle kunna finnas på landbacken men det är oftast i havet, säger han.

I havet säger ni oftast ja då?

– Jag kan inte minnas någon gång vi sagt nej till spridning i havet, men det är ju klart att det är vissa ställen i havet man använder. Det är ju inte oljehamnen i Halmstad till exempel, det ska ju vara under värdiga former, säger Nils-Olof Dahlborg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".