VARBERG

Orsak till mjältbrandssmitta fortfarande okänd

Jorbruksverket har inte hittat kopplingar till någon mjältbrandsgrav i närområdet till gården utanför Varberg där mjältbrandssmitta upptäcktes i december. Tidigare har jordbruksverket trott att smittan kunnat komma från ett nedgrävt tidigare smittat djur, men provsvar visar att så inte är fallet.

I smittspårningen efter mjältbrandsutbrottet i december har Jordbruksverket nu fått svar på miljöproverna från den drabbade gården i Halland.

Foder-, hö- och halmproverna var alla negativa. Besked om jordproverna bland annat från rastfållor där djuren vistades när de blev sjuka dröjer ett par veckor till.

I december upptäcktes att 13 djur som dött på en gård i Veddige hade mjältbrand. Gården spärrades av och samtliga djur på gården avlivades i förebyggande syfte. För att hitta smittkällan pågår en smittskyddsutredning med omfattande provtagningar. Så här långt har inga positiva fynd gjorts. Man har inte heller hittat kopplingar till någon mjältbrandsgrav i närområdet som annars är en vanlig orsak till mjältbrandssmitta. 
 
Parallellt med smittskyddsutredningen arbetar verket med att ta fram en grundlig saneringsplan för marken och byggnaderna. En delsanering genomfördes i december för att underlätta persontransporter till och från gården. Även en saneringsplan för förbränningsanläggningen som tog emot de avlivade djuren har beslutats och kommer att genomföras under våren.
 
– Ambitionen är att sanera gården så att det blir möjligt att driva verksamheten vidare, säger Agneta Karlsson Norström på enheten för idisslare och gris. Det är svårt att säga hur lång tid saneringen kommer att ta, men vi får räkna med några månader. Materia ska brännas och jordmassor grävas ner. Både byggnader och markytor måste desinficeras.
 
Människor som varit i kontakt med de smittade djuren har behandlats med antibiotika i förebyggande syfte och ingen av dem som testats har visat någon smitta. Inga sjuka djur från gården har gått till livsmedelsproduktion.  

Mjältbrand är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under epizootilagen och det innebär att djurägare och veterinärer måste rapportera misstanke om mjältbrand. Innan det aktuella fallet i Halland 2008 var det senaste mjältbrandsfallet i Sverige 1981.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".