VARBERG

Äldreboenden kan bli privata

Tre kommunala äldreboenden i Trönninge, Veddige och Tvååker med totalt ett 90-tal platser kan bli privatägda. Socialförvaltningen i Varberg föreslår att driften ska utsättas för konkurrens.

– Vi har ju konkurrensutsatt några boenden inne i Varbergs stad och då tyckte vi att det kunde vara riktigt att öka valmöjligheten på landsbygden också, där det finns fler än ett boende, säger socialnämndens ordförande i Varberg Lena Andersson (m).

Det som föreslås är en kvalitetsupphandling där priset är fast och anbudsgivarna sedan konkurrerar med kvalitet. Den som har den bästa kvaliteten får bedriva verksamheten.

Är det inte ni politiker som ska bestämma vilken kvalitet som är den rätta?

– Ja, vi lägger ju alltid ett golv som ska uppnås, men sen kan man ju uppnå ännu bättre resultat.

Är inte detta ett sätt att undvika att ta ansvar för kvaliteten på äldreomsorgen och skjuta över den frågan på entreprenörerna?

– Tvärtom, det här är ett sätt att arbeta ännu mer med kvalitet. Här får nu olika utförare möjlighet att visa att så här skulle vi kunna driva det. Då ser vi vem som har den bästa kvaliteten, då får våra äldre det allra bästa.

Betyder det att ni undviker frågan om äldreomsorgen borde få kosta mer?

– Nej, det gör vi inte. Vi måste jobba så att vi använder de pengar som vi fått väl, säger Lena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".