Källan till mjältbrand okänd

Samtliga foderprover som togs vid gården i Veddige som drabbades av mjältbrand var negativa och eventuellt får man aldrig svar på hur djuren blev smittade.  

Vare sig höet, halmen eller foderproverna som nu analyserats från gården i Veddige innehöll någon smitta.

– Man kan konstatera att det är svårt att plocka upp mjältbrandssporer via miljöprov och det finns inte så mycket erfarenhet från sådan provtagning. Däremot så vet vi ju att vi har hittat det i blodet, säger Agneta Karlsson Norström som arbetar vid Jordbruksverket.  

Nu återstår det vissa jordprover, är chanserna större att ni ska hitta någonting där? 

– Nej, men vi vill säkra och se om det finns sporer på den mark där djuren hölls i samband med att det blev sjuka.  

Finns det någon risk att ni inte kommer att hitta smittkällan? 

– Risken finns att vi inte kan lokalisera var smittkällan kommer ifrån. 

Svaren på jordproverna från rastfållorna som ska undersökas av försvarets forskningsinstitut kommer att dröja ytterligare ett par veckor. Sedan ska ett omfattande saneringsarbete startas som kan ta uppemot ett år innan verksamheten vid gården kan återupptas. 

Inte heller har någon mjältbrandsgrav hittats i området, förutom en grav ett par mil bort, som inte har koppling till utbrottet. Annars är just gamla mjältbrandsgravar en vanlig orsak till smitta.

Men det finns sannolikt gravar som inte är kända, säger Agneta Karlsson Norström. 

– Man vet att det fanns flera utbrott av mjältbrand i Halland i slutet av 40-talet och början på 50-talet men vi vet inte var alla djuren är nergrävda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".