Halland

Pris på gödsel upprör lantbrukare

Bönderna har det tufft just nu. I höstas steg priset på konstgödsel kraftigt. De lantbrukare som inte redan köpt konstgödsel för i år håller nu inne sina beställningar och hoppas att Lantmännen ska ge med sig och sänka priset.

Under hösten steg priset på konstgödsel, eller mineralgödsel som man talar om idag, kraftigt.
Så medan bönderna lagom till jul fått se sina inkomster från mjölk- och köttproduktion kraftigt sänkta, är beskedet från det medlemsägda Lantmännen att gödseln kostar lika mycket som förut.

Det reagerar många lantbrukare mot, särskilt förstås de som inte tidigt i höstas tog hem det gödsel man ska använda i vår.
Man pekar på att världspriset nu har sjunkit, och att det inte är någon risk för brist på mineralgödsel, som det talades om tidigare.

Så länge som inte Lantmännen gör något, beställer man inte hem gödsel. Ett alternativ kan bli att lägga mark i träda.

Lennart Jonsson, som är ansvarig för mineralgödselhandeln inom Lantmännen vill inte bli intervjuad i ärendet, med hänvisning till att situationen är, som han säger: ”så komplicerad med valutaförändringar som gör prisbildningen oerhört svår”.
Men han påpekar att för den sorts gödsel som huvudsakligen används i Halland är världsmarknadspriset fortfarande kvar på en hög nivå.

Lantmännen ägs av sina medlemmar. Att mötas någonstans mot mitten, skulle därför kunna förefalla vara en inte helt orimlig tanke men den avböjer Lennart Jonsson vid Lantmännen att svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".