HALLAND

Fem skador anmälda efter skalv

Länsförsäkringar har nu fått in anmälningar om skador på byggnader som uppstått efter jordskalvet som drabbade södra Sverige i slutet av januari. Fem personer är det som hittills krävt ersättning för skadorna.

– Vi har fått in fem skadeanmälningar på byggskador efter skalvet. Främst i varbergstraken och Getinge, säger Lisbeth Björfjäll är kommunikationschef på Länsförsäkringar.

Vet ni var det är för skador?

– Vi håller på att besiktiga skadorna just nu så att än så länge har vi inte full koll på det, säger Lisbeth Björfäll.

Vad är det som krävs för att man ska få ersättning?

– Det ska vara konstruktionsskador på byggnaden som kan härledas till skalvet. Estetiska eller ytliga skador på fasaden ersätts inte enligt villkoren. Sen ska också styrkan på skalvet vara minst 4,0 och i epicentrum i Skåne var styrkan 4,7. Nu håller vi på att undersöka hur starkt skalvet var i Halland, säger hon.

Blev ni förvånande över att ni fick in skadeanmälningar efter skalvet?

– Det var ju väldigt tyst i början, men det är klart att man får räkna med att det blir så här, säger Lisbeth Björfjäll på länsförsäkringar i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".