HALLAND

Sned fördelning av asylsökande

I dagsläget bor mer än var tredje asylsökande hallänning i Falkenberg. Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Mari-Louise Wernersson, vill att det istället ska bli en jämnare fördelning inom länet. Och för att nå dit tycker hon att kommunerna borde hjälpas åt.

– Vi har varit tydliga med att påtala för både Länsstyrelsen och Migrationsverket att vi vill ha en bättre fördelning i länet. Och det vi har påtalat vid åtskilliga tillgällen går inte tillräckligt snabbt och det är några stora kommuner som inte tar emot vad de borde, säger Mari-Louise Wernersson.

Av tradition är det Falkenberg och Hylte som tar emot flest asylsökande i Halland. Det beror dels på att Migrationsverket har en enhet i Falkenberg och att man också har haft en i Hylte. Dels beror det också på att det har funnits fler bostäder i de två kommunerna.

Det är just bostadsbrist som har gjort att Migrationsverket inte har kunnat placera så många asylsökande i de andra kommunerna.

– Det migrationsverket gör är att titta på hur bostadsmarknaden ser ut och lyda under deras spelregeler. Alltså försöker vi skaffa lägenheter i kommuner som inte har så många asylsökande, säger Mikael Horn som är chef för Migrationsverket i Halland.

Att göra på det sättet lyckades Migrationsverket med under andra halvan av 2008 då flera lediga lägenheter i Getinge i Halmstads kommun användes till asylsökande. Men det var bara ett steg till en jämnare fördelning och Mikael Horn tycker att arbetet med att få en jämnare fördelning går för långsamt.

– Jag anser att man borde ha en politisk hållning om det hela i länet, där politiker pratar om ett gemensamt ansvarstagande, säger han.

Men varför slår då Mari-Louise Wernersson i Falkenberg larm om detta just nu då? Falkenberg har en tradition av att kunna ta hand om asylsökande på ett bra sätt och det finns en grupp som lyckas bra med att hjälpa till med att ta emot asylsökande och få ut dem i arbete.

– Men det är klart att det finns en gräns för man hinner och orkar med. Det är därför jag vill ha balans i detta, men de vi tar emot ska vi ta emot proffsigt och det gör vi också, säger Mari-Louise Wernersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".