Mer närodlat ska ut i butikerna genom ny modell. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
HALLAND

Lättare för bonden nå konsument

Det ska bli lättare för lokala och mindre producenter och livsmedelsföretag i Halland att sälja sina varor till ICA:s större butiker. Det genom utvecklandet av en webbportal som LRF och ICA står bakom. Utvecklandet är ett test med start i januari. Först ut är Halland.

Tidigare har små livsmedelsföretag mer eller mindre stängts ute från ICA som bara velat handla med grossister med större sortiment. Men nu ska leveranser från små företag samordnas via ett webbaserat system, vilket ska leda till att bland annat antal leveraner och leverankostnaderna för större butiker som vill handla med mindre företag inte blir så många och höga.

– Det här gör att det ser väldigt positivt ut för oss, säger Michael Jidenholm som driver Ugglarps Grönt.

Det är ICA Sverige som tillhandahåller den här webbplatsen och sedan går ni in där och registrerar er. Sedan får ICA gå in och beställa.

– För att hitta enklare lösningar för alla ICA-handlare, jag vet att problemet är för många. Man vill inte ha 25 stycken som backar till hos sig, utuan man vill helst ha allt samlat på en vagn, säger Michael Jidenholm på Ugglarps Grönt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".