Varberg

Sparpaket ska hindra underskott

Sjukhuset i Varberg presenterade på torsdagen ett sparpaket som ska hindra nya ekonomiska underskott. Ingen fast anställd personal ska varslas om uppsägning som det ser ut nu men det blir färre vikarier och timanställda. 

De dåliga tiderna med sämre skatteinkomster märks nu även för Sjukhuset i Varberg.

Samtidigt har utbrottet av bakterier som står emot antibiotika, VRE, kostat mycket pengar och den medicinska utvecklingen fortsätter att göra vården dyrare.

Sparpaketet ska hindra att Sjukhuset i Varberg gör ett lika stort underskott i år som förra året, då man gick back med 58 miljoner kronor.

Ingen fast anställd personal ska varslas om uppsägning som det ser ut nu  men det blir färre vikarier och timanställda, något glesare bemanning på vårdavdelningarna och mindre jourpersonal på nätterna.

Det ska bli något fler undersköterskor och i stället färre sjuksköterskor som kostar mer i lön.

Gynekologiavdelningen stänger på helgerna men i övrigt minskar sjukhuset inte på vårdplatserna.

Sjukhuschefen Kristina Wallentin hävdar att vården ska bli lika bra och säker som tidigare.

– Hallänningen ska få vård i enlighet med det uppdrag som landstingsstyrelsen har lagt på Sjukhuset i Varberg. Vi gör inga inskränkningar i de möjligheterna. Däremot kommer paketet att ställa större krav på chefer och ledare att prioritera rätt och fokusera på kärnverksamheten och vården av våra patienter, säger Kristina Wallentin, sjukhuschef.  

Men hur kan vården blir oförändrad med glesare bemanning, mindre jourpersonal och besparingar på sammantaget tre-fyra procent?

– Vår ambition är att kunna prioritera rätt arbetsuppgifter. Det innebär att en del saker kanske inte ska bli gjorda överhuvudtaget och också att minska på de administrativa bördorna som våra medarbetare har.  

Förslaget till sparpaket ska förhandlas med facken nu på måndag. Negativa reaktioner har redan kommit. Personalen får vara beredd att sprida sina semestrar mer och avstå från den flexibla schemaläggning man har i dag.

– Det kan säkert kännas på olika sätt men vi har valt att prioritera möjligheterna att bedriva vård framför den individuella friheten för våra medarbetare, säger Kristina Wallentin, sjukhuschef i Varberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".