Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Halland

Många poliser skadas i trafiken

Många poliser överskattar sin förmåga och tar stora risker när de kör bil. Det säger Stefan Larsson, yttre befäl på polisen i Halmstad, efter att en studie visar att polisen är inblandade i flera hundra trafikolyckor varje år.

– Som polis så kör man oerhört mycket bil och man är väldigt mycket ute i trafiken. Det är ofrånkomligt att det uppstår i olyckor. Sen kan jag tycka att det finns någon form av attitydförändring bland yngre kollegor. Kanske finns en annan ovana vid att köra bil i dag, att man inte riktigt anpassar hastigheten, säger Stefan Larsson.

Bilkörningen kommer ofta på tal i polishuset i Halmstad. Stefan Larsson märker att bilarna ofta behöver lagas efter mindre incidenter som avåkningar eller att någon kört in i något. Men han ser inte så ofta personskador.

På tio år har 1 800 poliser i landet skadats vid trafikolyckor, enligt en studie gjord av Jörgen Lundälv vid Umeå universitet.

– Det är ett misslyckade för arbetsgivaren och för Rikspolisstyrelsen för de som ska ha kontroll över skadeutvecklingen, säger Jörgen Lundälv.

Jörgen Lundälv ser bilen som polisens andra vapen bredvid tjänstevapen och när det gäller tjänstevapnet testas alla poliser varje år i skjutning. Klarar de inte testet blir de befriade från att använda vapnet.

När det gäller att hantera bilen finns inga regelbundna tester. Men Stefan Larsson skulle inte ha något emot att testas även i bilkörning.

– Jag tror nog att många skulle vilja ha det för jag tror att de flesta tycker det är roligt. Bilen är det vanligaste arbetsredskapet vi har, så det tror jag inte någon skulle vara negativ till att förkovra sig och köra mer bil, säger Stefan Larsson på polisen i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".