Halland

Bilister i fel körbana ofta äldre

Bilar som hamnar på fel körbana på motorvägen mot färdriktningen körs i de flesta fall av äldre. Två gånger de senaste veckorna har det hänt på E6 i Halland. 

Läkare är skyldiga att anmäla till länsstyrelsen om man upptäcker en patient som inte klarar av att köra bil. Men det fungerar inte alltid.

Två gånger de senaste veckorna har äldre människor kört i fel färdriktning på E6 i Halland, lyckligtvis utan att allvarliga olyckor inträffat. I det ena fallet var det en 84-årig kvinna och i det andra en 93-årig man.

Ansvaret för att se till att äldre som blivit dementa, drabbats av Alzheimers eller helt enkelt blivit för gamla inte längre får köra bil ligger på läkarna. Men det fungerar inte alltid.

Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, tycker ändå att läkarna tar mer ansvar i dag än tidigare:

– Men det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Man har många uppgifter. Det blir ofta distriktsläkaren som får ta tag i det här. Det är många saker man måste klara av på kanske lite för kort tid och det är lätt att glömma att en 80-90-årig person kör bil fortfarande, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Det har pratats om återkommande prov för äldre bilförare. Skulle det vara en framkomlig väg med tester vart femte år?

– Det finns många argument mot det, inte minst att det hinner hända ganska mycket på fem år också. Man kan ha varit på kontroll och redan dagen efter få en stroke. Det kräver i vilket fall som helst ett system där ändå en läkare agerar när det är påkallat. Det är snabbast och säkrast, och ett system där man inte måste göra massa undersökningar i onödan, säger Lars Englund.  

En läkare är skyldig att anmäla till länsstyrelsen och han/hon upptäcker att en patient inte längre klarar av att köra bil. Det sker i 3 000 fall årligen i Sverige.

Det är en låg siffra och den läkare som missar att anmäla får inte någon erinran och blir inte heller anmäld till ansvarsnämnden.

Men vanligast är att äldre människor själva inser att de är för gamla för att köra bil, som Ingrid Wolf.

– Jag har inte kört bil sedan i höstas. Då gjorde jag mig av med den. Den var 20 år gammal och jag börjar själv bli gammal och inte så bra bilförare längre, säger Ingrid Wolf.   

Borde det finnas tester?  

– Ja, det tycker jag. När man har kommit över 80 att man gör något form av test på reaktionsförmåga och sånt här, säger Ingrid Wolf, pensionär som sålt bilen och slutat köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".