PRV fick in cirka 7 600 ansökningar om namnändring 2008. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.

Namnbyte vanligt vid giftermål

De senaste åren har svenskens intresse för att ändra eller helt byta efternamn stadigt ökat. Och många namnbyten sker vid giftermål. Ut åker Johansson och andra vanliga sonnamn. In kommer i stället Draköga, Strömnil och Axklev.

Mattin och Sara från Halmstad ska gifta sig i januari. För drygt två månader sedan ändrade de sina efternamn från Persson och Svensson till det gemensamma efternamnet Frostmåne. 

– Vi ska ju gifta oss och vi tyckte att Svensson och Persson är alldeles för vanliga efternamn, så vi blev sugna på att ta ett nytt namn. Man kan bygga sitt eget namn, jag gick ut på PRV:s hemsida och byggde ihop ett eget namn, säger Mattin Frostmåne.

Svenskarna är ovanligt pigga namnbytare. För två år sedan fick Patent- och registreringsverket (PRV) in drygt 7 500 ansökningar om namnändring, de allra flesta gällde efternamn. 2008 var siffran uppe i cirka 7 600, vilket återigen var rekord.  

– Ansökningsantalet ökar hela tiden och det har det gjort under en mängd år. Ökningen beror nog på byten vid giftermål, säger Mattias Benke som är handläggare på PRV:s sektion för personnamn.  

Varför är det så? 

– Personer som bär sonnamn när de ska gifta sig, Persson och Svensson, kan inte komma överens om vilket av sonnamn de ska ha. Då blir det i stället att ta ett nybildat efternamn eller ett namn från någon av släkterna. 

Mattias Benke har inga samlade siffror över Halland, men kan som exempel berätta att antalet ansökningar om namnbyte, från år 2007 till 2008, ökade från 11 till 16 ansökningar om namnbyte i Halmstad. 

Svenskar ändrar namn som aldrig förr och fantasin tycks vara outsinlig. 

Vad betyder Frostmåne för dig? 

– Ja, jag älskar ju snö och frost, och nätter, säger Sara Frostmåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".