Varberg

Vill rusta upp runt Monark

Det nedslitna gamla industriområdet vid Monark i Varberg behöver rustas upp och utvecklas. Det menar tre lokala fastighetsägare som gått samman och nu ansöker om att få köpa ett mindre markområde av kommunen.

– Det är en ganska anskrämlig norra entré som Varberg har och vi vill gärna vara med och medverka till en snyggare entré. Våran tanke är att här ska finnas handel och kontor. Kultur finns i form av Teater Halland, eventuellt ett museum och så har vi en restaurang, säger Mats Rydholm som ingår i det gemensamma fastighetsbolaget Birger.
– Vi har påbörjat en diskussion med Cycleurope om att göra någonting gemensamt med området. Detta är en liten del som ligger mellan tre fastigheter som vi har.
Så om ni får med er Cycleurope kan ni utöka ytan?
– Vi har bara haft ett möte än så länge men jag tror att de är positiva till detta, säger Mats Rydholm. 

Det omkring 1 000 kvadratmeter stora området med ett gammalt industrispår, som man vill köpa, ligger mellan tre fastigheter som bolaget och Cycleurope äger.

Det skulle möjliggöra att man kan ta ett helhetsgrepp och riva vissa byggnader och bygga nya lokaler för handel och kontor i ett förhållandevis centralt läge nära stationen. 

Fastighetsbolaget Birger har också fler idéer och projekt på gång om hur fastigheterna längs Birger Svensson väg ska kunna utvecklas. Bland annat ett gemensamt kundcentrum för försäkringskassan, arbetsförmedlingen och skatteverket. 

Eventuella bostäder planeras dock inte väster om Birger Svenssons väg, säger Mats Rydholm.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".