Halmstad

Kommunen lämnar sparförslag

För att spara pengar finns det förslag på att man ska införa så kallad retroaktiv debitering för dem som använder sig av barnomsorgen i Halmstad kommun.

Nu börjar det komma konkreta förslag på hur man ska spara in de nästan 50 miljoner kronor som Halmstad kommun något överraskande hamnade på i budgetunderskott förra året.  

Kommunens olika förvaltningar har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur man kan spara för att klara den här så kallade omdisponeringen av budgeten.  

För barn- och ungdomsförvaltningens del handlar det om nio miljoner kronor.  

Som en del föreslås en nyordning inom barnomsorgen. Det handlar om att kommunen efter ett verksamhetsår ska kolla upp vad föräldrarna verkligen hade för inkomst för att sedan i efterhand kunna skicka räkning om det betalat för låg avgift.  

Hittills har man bara gjort stickprov. På det här viset beräknar man att man kan spara 1, 5 miljoner kronor. Det här gör man redan i några kommuner, men hittills alltså inte i Halmstad.

Eva Demle-Hed som är handläggare på barn- och ungdomsförvaltningen säger att man nu tittar på hur det här skulle kunna fungera.  

En annan del är att man föreslår en besparing på 3,2 miljoner kronor inom grundskolan. Det motsvarar ungefär sju årsarbetare. Det finns också förslag på att öppna förskolan på Nyhem läggs ner.  

Känt sen tidigare är att vårdnadsbidraget har krympts till att bara gälla barn upp till två år istället för tre år. Den 26 januari ska politikerna i barn- och ungdomsnämnden fatta beslut om de här förslagen på sitt möte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".