Det börjar bli bråttom med att ta hand om matavfallet. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Halmstad

Ingen biogasproduktion i Söndrum

Det blev avslag för Halmstads Energi och Miljö AB (HEM) som ville mala kasserad mat och matförpackningar i en övergiven industribyggnad på Söndrums industriområde.

Förbudet från en enig miljö- och hälsoskyddsnämnd gäller den tänkta placeringen av anläggningen där man skulle ha förberett den slängda maten för biogasproduktion.

Miljön på Söndrums industriområde anses för känslig med annan verksamhet så nära som vägg i vägg med den tänkta anläggningen och med närmaste bostad bara 40 meter bort. 

När HEM hittade en tom lokal, där Söndrums industriområde i Eketånga börjar, kändes det som ett fynd, för det börjar bli bråttom med att ta hand om matavfallet.

Redan nästa år måste man nämligen enligt klubbade miljömål återvinna minst 35 procent av allt matavfall genom biologisk förbränning. 

Det motsvarar för Halmstads del svindlande 5 000 ton kasserad mat, tillräckligt för att förse varje svensk med mat och dryck hela livet hundra gånger om, enligt en kalkyl från världsnaturfonden.

Så mycket är det som HEM räknar med att Halmstadborna slänger. Allt detta ska alltså redan nästa år tas om hand genom att man gör biogas till bilar och rötrester som går tillbaka till jorden i form av gödning.

Men då krävs en anläggning där man kan ta emot också förpackad kasserad mat och mala ner till en massa. Kasserad mat från matvarubutiker, grossister och livsmedelproducenter, från storkök och restauranger. 

Massan skulle malas ner i lokalen i kanten av Söndrums industriområde för att sedan skickas till biogasanläggningen i Laholm. 

I dag är det bara i sammanhanget blygsamma 1 200 ton icke-förpackat avfall från storkök och restauranger i Halmstad som skickas dit och det är alltså bara en fjärdedel av den mat som slängs och som enligt miljömålet måste tas om hand på ett miljövänligare sätt redan nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".