KATTEGATT

Olika regler i fredade fiskezonerna

Trots en överenskommelse om gemensamma regler för dom fredade fiskeområdena i Kattegatt, får danska yrkesfiskare använda tre olika typer av redskap medan svenska yrkesfiskare enbart får använda ett godkänt redskap.

Vid hallandsavdelningen av Västkustfiskarnas centralförbunds årsmöte i Glommen på lördagen sa ordföranden Viking Bengtsson att han inte accepterar att det finns olika regler som missgynnar svenska fiskare jämfört med de danska kollegor.

Dessutom kan tyska och holländska fiskare, som inte finns med i uppgörelsen om de fredade zonerna i Kattegatt, fiska som tidigare vilket gör det ännu mer orättvist, enligt Bengtsson, som menar att EUs krav om lika konkurrensförutsättningar borde innebära att de svenskas myndigheterna inte kan begränsa användningen av redskap.

Också Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad kunde konstatera att det danska regelsystemet skiljer sig från det svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".