Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Halland

Övervakningskameror ger resultat

Skadegörelse på byggnader, bilstölder och inbrott i bilar har minskat kraftigt i Halland under 2008. Minskningen i Halland är betydligt större än snittet i landet.

En trolig förklaring till minskningen är att antalet övervakningskameror har ökat kraftigt i till exempel skolor och andra lokaler och att det brottsförebyggande arbetet varit framgångsrikt.

– När det gäller de stora vinnarna här så är det fordonsägare. Där är det en minskning med anmälda brott med 1 100, säger Christer Harplinger, informationschef på polisen i Halland.

Bilstölder och inbrott i bilar minskade alltså under 2008. Men också skadegörelse på och i byggnader och annan skadegörelse minskade i fjor. Och det är här effekten av alla övervakningskameror märks. Inte minst kommunerna har varit flitiga med att skydda sina skolor.

Men det är trögare att få upp övervakningskameror på allmän plats. I Falkenberg vill kommunen sätta upp kameror runt Grand Hotell. I Halmstad vill polisen övervaka Storgatan utanför McDonalds. Då handlar det inte om skadegörelse utan våld och misshandel i första hand. Men justitiekanslern har överklagat tillstånden.

– Nu är den frågan under behandling och ligger hos Kammarrätten för prövning. Vi får väl avvakta det, men det bästa polisen kan göra nu är ökad synlighet på fredags- och lördagskvällar, säger Christer Harplinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".