Halland

Röster höjs för ett Barnahus

Nu höjs röster på att ett Barnahus ska bli verklighet. Förra året lade Region Halland fram en utredning som visade att länets alla kommuner tyckte att ett Barnahus, en verksamhet för barn som utsatts misshandel eller sexuella övergrepp, var mycket viktigt. Trots det har ingenting hänt.

Lars Anders Olsson, biträdande enhetschef på familjecentralen i Hylte, vill nu tillsammans med kollegor i samverkansgruppen mot sexuella övergrepp och barnmisshandel att planerna på ett Barnahus ska realiseras.

– Det var ett lovvärt initiativ och en bra utredning men det resulterade inte i någonting. Resultatet blev att ingenting hände, säger Lars Anders Olsson.

Hur bedrivs arbetet för barn som utsätts för våld eller sexuella övergrepp i dag utan ett Barnahus?  

– Polisen gör sin utredning. Åklagaren gör sin bedömning. Barn får komma till barnpsykmottagning och de har kontakt med socialtjänsten. Alla arbetar på varsitt ställe. Det är väldigt många samtal som ska genomföras med drabbade barnet, säger Lars Anders Olsson.

Barnahusverksamhet finns redan på olika håll i landet och erfarenheterna är positiva. På ett och samma ställe kan kommunernas socialtjänst, landstingets barnpsyk, åklagare, polis och ibland när det behövs rättsläkare prata med barnen, som slipper att gång på gång berätta vad de varit med om.

– Barn som blivit utsatta för övergrepp eller misshandel måste kunna få bli behandlade på ett samlat sätt och inte behöva gå från det ena stället till det andra för att få hjälp att prata om sina upplevelser, säger Lars Anders Olsson.

Varför tror du att politikerna segar - är det för att det kostar pengar?

– Det är klart att det är en kostnad som man får dela på. Kostnaden har man ju ändå i sina utredningar på varje ställe. Men man backade på investeringskostnaderna och också på huvudmannafrågan där man inte kunde komma överens, säger Lars Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".