Fler högskoleplatser i Halmstad

Regeringen har beslutat att högskolorna och universiteten i Västsverige får 1 240 fler högskoleplatser. Utökningen är ett sätt att möta effekterna av de omfattande varslen i Västsverige.

När det är tufft på arbetsmarknaden brukar efterfrågan på högskoleutbildning öka.

Nu är det klart att högskolan i Halmstad får 200 nya utbildningsplatser som ska fyllas redan den här terminen.

Den ökande arbetslösheten gör att regeringen förväntar sig att efterfrågan på högskoleutbildning kommer att öka och högskolans rektor, Romulu Enmark är därför inte överraskad att man nu fått klartecken att ta in fler studenter. 

– Vi har haft underhandskontakter med departementet så vi visste att det kunde vara något sådant här på gång, säger Romulu Enmark, rektor för högskolan i Halmstad. 

Högskolan i Halmstad är en av få högskolor som lyckats fylla alla sina platser och hade redan förra året fler sökande än vad man kunde anta. 

Nu får man ett tillskott precis som flera andra högskolor i Västsverige. Platserna tas från andra lärosäten som inte fyller sin kvot av studieplatser 2009. Bidragande är att Västsverige riskerar att drabbas förhållandevis hårdare av arbetslösheten. 

200 nya utbildningsplatser innebär ett ekonomiskt tillskott på cirka 16 miljoner, som redan finns inlagda i budgeten. Några problem att få fram lärare eller lokaler ska det inte bli eftersom det ändå bara motsvarar en volymökning på fyra procent, säger Romulo Enmark.  

– Det vi kommer att satsa på är fler platser till de utbildningar vi redan har.  

Hade ni velat ha ännu fler platser? 

– Nej, det här är alldeles rätt nivå för oss. Däremot kan man tänka sig att det kan komma en liten dusör i framtiden om arbetslösheten blir hög. 

Men det ska man väl inte hoppas på? 

– Nej, men däremot är vi verkligen beredda på att ta vår del av ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".