Falkenberg

Anmälde kränkande internetfilm

Polisen kan inte säga om den eller de som ligger bakom filmen, som har anmälts av 10 tjejer från Falkenberg, har gjort sig skyldig till brott eller inte.

I filmen som funnits på nätet kombineras bilder på totalt 32 tjejer med kränkande texter om bland annat utseenden och sexuella händelser.

Flera av tjejerna har, mot sin vilja, förekommit i liknande filmer tidigare. Men den här filmen var den värsta och fick alltså bland annat de här två att anmäla.  

– För varje år blir det värre och värre grejer, vi vill att det ska ta slut någon gång. Därför tog vi första steget och polisanmälde detta. 

På den bärbara datorn har en av tjejerna fortfarande kvar filmen som skickats runt via msn som ”2009 års nya horvideo” och som legat på Youtube i ett par timmar då den hann visas nästan 300 gånger.  

– En del kommer med ord som hora för att de går på alla rykten från videon. 

Filmen är som ett slags bildspel varvat med text. De första bilderna är på tjejer i bikini, men sedan är det vanliga profilbilder. Alla bilder är hämtade från tjejernas egna sidor på nätet, från tillexempel bilddagboken.  

– Det är helt vanliga bilder, inga konstiga bilder. 

Det är texterna ihop med bilderna som är kränkande, och som alltså fått 10 av de 32 högstadietjejerna i Falkenberg som förekommer i filmen att polisanmäla den. 

Vad hoppas ni ska hända nu? 

– Att de spärrar videon så att man inte kan se den, och att de får reda på vem det är och att det ska gå till rättegång.  

Anmälan rubricerades till en början hos polisen som sexuellt ofredande men ändrades idag till att få rubriceringen förtal. Eftersom det är olika poliser som utreder olika typ av ärenden, kan polisen idag inte säga något om filmen i sig är ett brott eller inte. 

– Jag tycker att det är ett brott. Det är kränkande om ens privatliv, säger en av de drabbade tjejerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".