Större krav på mobbningsarbete

Lagen som ska skydda elever mot kränkningar och mobbning i skolan ändrades vid årsskiftet så att elevernas ställning stärktes. Numera måste skolan göra en utredning så fort skolpersonal får veta att det förekommer mobbning eller annan form av kränkning.
Lisa Hane är lärare vid Örnaskolan i Hyltebruk och fick utmärkelsen Årets kvinna av SSU för sitt arbete mot mobbning. Hon tycker att den nya lagen är bra.
– Förhoppningsvis innebär det ju att ett förebyggande arbete gör att eleverna blir kränkta i mindre mån, säger hon.
Den nya lagen innebär att det räcker att en elev upplever sig kränkt för att skolan måste starta en utredning och sätta in åtgärder.
Om skolan inte gör någon utredning eller om utredningen är bristfällig kan skolan bli skadeståndsskyldig i efterhand. Oavsett om det har förekommit kränkande behandling eller ej.
Tidigare behövde eleven visa att hon eller han blivit kränkt. Nu räcker det att man kan visa att skolan fått information om att eleven känt sig kränkt. Det ställer större krav på skolorna.
– En skyldighet där eleverna kan anmäla skolan för mobbning och få skadestånd för det innebär fortfarande att vi måste veta om det så att all dokumentation kan göras, säger Lisa Hane.
Vad blir svårast som lärare med att leva upp till lagen?
– Tid. Vi vill ta i allt. Vi jobbar med ungdomar för att vi tycker om att jobba med ungdomar och att vi vill att de ska bli bra samhällsmedborgare.