Kvinna tar tempen med hjälp av en febertermometer i munnen. Foto: Erik H Svensson/Scanpix.
Halland

Stort tryck på vårdcentraler

Noll hallänningar har drabbats av influensan i år. Åtminstone om man får tro den influensarapport som Smittskyddsinstitutet publicerar på torsdagen. Men sanningen är en helt annan.

I de flesta väntrum är det nu fullt med hostande och frysande hallänningar, infektionstrycket är stort just nu säger personalen på flera vårdcentraler.

Den sjukdomsbild som dominerar är många vanliga men jobbiga förkylningar och vinterkräksjuka.

Dessutom börjar nu influensan märkas och flera misstänkta fall har rapporterats senaste veckan även om statistiken ger en bild av Halland som en frisk isolerad ö i ett hav av influensa. En falsk bild, säger Smittskyddsinstitutets Sandra Rubinova. 

– De allra flesta fallen har kommit från västra Götaland de sista tre veckorna, därför tror inte vi att det speglar situationen, säger Sandra Rubinova.
Varför tror du att det står noll i kolumnen från Halland?
– De har varit så med några andra regioner också att man inte har kommit igång med rapporteringen. 

Att influensan nu griper omkring sig också i Halland bekräftas på länssjukhusets smittskyddsenhet. Där bedömer man att mellan två och tio procent av hallänningarna just nu är nedbäddade med influensa, som ger mycket karaktäristiska symptom. 

– Det är ganska typiska symptom på influensa på det viset att man blir hastigt sjuk, från att ha varit helt friskt till att bli rejält sjuk med hög feber och värk i kroppen, säger sjukvårdsupplysningens verksamhetschef Ann-Louise Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".