Sexualbrott ökar i Halland

Antalet sexualbrott som anmäldes i Halland förra året ökade kraftigt förra året och mest ökade anmälningarna av våldtäkterna.

Om våldtäkterna blivit fler eller om det är antalet anmälningar som ökat, det vill säga att fler vågar anmäla, går inte att utläsa ur statistiken. 

– Jag tror att det är det så kallade mörkertalet som har kommit fram och det är tack vare att vi har fått mycket draghjälp utav massmedia, säger Inger Ohlsson.

Inger Ohlsson är kriminalkommissarie på polisen i Halland och jobbar med sexualbrott. 

– Man skriver mycket om våldtäkter och sexualbrott. Kvinnorna kan då känna sig trygga och känna att de inte är ensamma. De behöver inte känna så mycket skam om det vet att andra har blivit utsatta, säger Inger Ohlsson.

I Halland ökar sexualbrotten mer än i landet i övrigt. Ökningen är 23 procent och när det gäller våldtäkter inklusive de grova våldtäkterna är ökningen hela 35 procent, från 100 till 135 fall. 

Totalt begicks över 500 sexualbrott i Halland förra året, mer än ett om dagen, och Inger Ohlsson är rädd för att det bara är toppen av isberget. 

– Det är nog bara en liten del, tyvärr. Jag tror att det finns många, många fler i vårt samhälle som har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Hur ska ni göra för att få även dem att våga anmäla?

– Vi ska bli bättre på att bemöta de här kvinnorna. Det görs en satsning nu under 2009 där vi ska utbilda samtliga poliser, för att kanske ha lite bättre förståelse för hur man reagerar när man har blivit utsatt för sexuella övergrepp, säger Inger Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".