Blåtunga

Få har vaccinerat mot blåtunga

Förra veckan var sista dagen för ägare till små djurbesättningar inom vaccinationsområdet för blåtunga att anmäla sitt intresse för vaccinering. Inte ens sju procent av ägarna till nästan 3000 gårdar i Halland har anmält sitt intresse.

– Jag tycker att det är få, jag hade förväntat mig fler, eftersom det är en statligt subventionerad verksamhet, säger Joakim Holmdahl som är insatsledare för vaccinationerna på jordbruksverket i Jönköping.

– Det är trots allt en allvarlig sjukdom och de får detta gratis, då tycker jag att det är konstigt att bara sju procent nappar.

I september upptäcktes virussjukdomen blåtunga på en gård öster om Halmstad. Blåtungan spred sig snabbt vidare till fler gårdar både i och utanför Halland.

Jordbruksverket började med en massiv vaccineringskampanj och det blev obligatoriskt för alla som äger fler än 10 nötkreatur och får eller getter, och som bor inom vaccinationsområdet att vaccinera sina djur.

Men för de med små djurbesättningar, alltså med färre djur än tio, var vaccinationen frivillig.

Vad tror du att det beror på, att så få har anmält sitt intresse?

– Jag tror att det finns flera orsaker. Men det är en aktiv handling som man själv måste göra, sedan har vi haft en del kritik mot vaccinationskampanjen.

Vad betyder det att så få har valt att vaccinera sina små djurbesättningar?

– Vår målsättning är att utrota den här sjukdomen från Sverige. För att lyckas med det ska 80 procent av mottagliga djur i vaccinationsområdet ska vara vaccinerade och det är jag fullkomligt övertygad om att vi kommer att göra. Oavsett den anmälningsfrekvens vi har på små djurbesättningar, säger Joakim Holmdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".