Halmstad

Kvartersteatern utan lokaler

Uppdaterad 16.59
De som håller till med sin verksamhet i det gamla Kulturhuset i Halmstad är tagna på sängen efter Kulturnämndens beslut igår att säga upp hyresavtalet med fastighetsägaren.  

De kulturverksamheter som idag huserar i Kulturhuset måste flytta senast vid nästa årsskifte.

Det betyder att den stora Kvartersteatern blir husvill, likaså kulturskolans verksamheter där, musikgruppen Isildurs Bane och Konstnärernas kollektivverkstad.  

– Vi är besvikna. Vi har försökt att få kontakt med kulturnämndens ordförande, men hon har vägrat att tala med oss om de här frågorna, och nu kommer det ett beslut då allt är färdigt. Då ska vi bara ta emot och anpassa oss, jag tycker att man kan prata om hur man kan göra, säger Jörgen Johansson som är ordförande i Kvartersteatern. 

– Det här innebär nedläggning av amatörteaterverksamheten i Halmstad.
Jörgen Johansson sitter i fikarummet tillsammans med de aktiva ledarna i teatern. De försöker förstå kulturnämndens beslut. Det är inte klart vart Kvartersteatern ska ta vägen. En idé är bibliotekslokalen på Andersberg.
– Vi vet att det är för litet, och det vet de säkert också. Det är en lokal det handlar om, Åsa Sörensen.
Nu tänker sig kulturnämnden att eventuellt vilja hyra kulturhusets scen under 2010 då Halmstad teater ska renoveras. Men den möjligheten tror inte Kulturhusets privata hyresvärd Pontus Lundgren på.
– Ska man hålla en sådan här fastighet vid liv så krävs det att det finns hyresgäster som betalar hyra. Ska den stå och användas lite då och då så kan vi inte driva en sådan verksamhet. Tar man inte sitt ansvar med en folkpark så förfaller den till slut. På sikt tror jag att där kan bli bostäder, säger Pontus Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".