Kommunernas våldsarbete granskas

Hur bra är landets kommuner på att ge skydd och stöd åt våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld? Det är frågan som ställs i en nationell granskning som pågår just nu. I Halland är man klar med Laholms och Hyltes kommuner.

– När det gäller våld mot kvinnor så är det egentligen en första granskning som görs på det nationella planet, säger länsstyrelsens Birgitta Jervinge.

Hur har kommunerna reagerat på detta?

– De välkomnar oss när vi kommer, det de ser när vi kommer är att vi kan hjälpa dem med förbättringar. Det har varit otroligt positivt att komma ut i kommunerna.

Vad är det kommunerna behöver hjälp med?

– Ibland kan det vara tolkningar av lagen, ibland kan det handla om hur de ska samarbeta med andra kommuner och myndigheter samt hur de ska få ihop det i länet.

Hur duktiga är kommunerna?

– Bra, i Hylte har de anställt en person som bara jobbar med dessa frågor, det är ett väldigt bra exempel. 

Tycker man att det är ett växande problem? 

– Man har nog förstått att det är ett problem som man måste ta på allvar.

Vad har varit det mest positiva? 

– En ambition och en vilja hos personalen att göra ännu bättre. 

Och det mest negativa? 

– Att det finns grupper som man inte arbetar med så mycket.
De grupper som kommunerna behöver arbeta mer med är kvinnor med funktionshinder och äldre kvinnor, enligt Birgitta Jervinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".