1 av 2
Många danskar köper skog i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Örjan Carlsson på LRF Konsult i Hyltebruk. Foto: Göran Frost/Scanpix.

Skogspriserna fortsätter att öka

Priset på skogsmark fortsätter att öka, om än i lägre takt än tidigare. Och Halland håller sig fortfarande i topp. Det visar LRF Konsults sammanställning för 2008. Finanskrisen har inte slagit igenom än, men i år räknar man med en avmattning.

– Vi tror att 2009 kommer bli ett år där vi ligger på stabila priser, säger Örjan Carlsson på LRF Konsult i Hyltebruk.

Vad är det som håller uppe priserna?

– Det är den gamla grundregeln med efterfrågan och utbud. Det är en stor efterfrågan och utbudet är begränsat.

Vilka är intresserade av att köpa skog idag?

– Den vanligaste köparen är fortfarande ortsbo, men vi har även ett stort intresse från utlandet. Det är framförallt danskar, de ser att den danska kronan är stark och de tycker att de får mycket för pengarna här. 

Under 2009 räknar Örjan Carlsson med att finanskrisen kommer att synas tydligare på skogspriserna. Bland annat för att skogsindustrin redan är utsatt för konjunkturnedgången.

– Vid stora markförvärv är det oftast så att man avverkar en del skog för att finansiera köpet. Och är det så att det är väldigt dålig efterfrågan på den sågade varan så känns det för en skogsköpare också, men oftast tittar man på lång sikt när man köper skog.

– Har man en framtidstro och tror att prisutvecklingen kommer att vara positiv kan man klara av ett köp utan att behöva avverka för hårt precis i nuläget, säger Örjan Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".