Varberg

Campingägare för nya satsningar

Varbergs kommun måste underlätta för nya satsningar på attraktiva aktivitetsanläggningar. Det skriver camping- och stugföretagarna, som vill att kommunen i sin kommande översiktsplan ska säkra mark i anslutning till campingplatserna. 

Camping- och stuguthyrarna betonar den ekonomiska betydelse som campinggästerna har för Varbergs ekonomi, förra året var det en omsättning på närmare 360 miljoner. 

Samtidigt hissar man varningsflagg för det nya klassificeringssystem som ska införas nästa år.

Det kommer att kräva investeringar på fler aktivitetsanläggningar för att Varbergs nuvarande status som semesterort ska kunna upprätthållas. Man vill också att kommunen ska vara med och finansiera en del av dessa. 

Bland förslagen finns fler beachvolleyplaner på badstränderna, en stor scen för konserter och utomhusteater i Stenbrottet i stället för bouleplanerna.

I Societetsparken vill man ha en äventyrslekplats och cykelcrossbana, på Breared ett äventyrsbad och vid barnens badstrand ett hopptorn ute på piren. 

Campingägarna vill också lyfta fram kulturens betydelse och ansluter sig till idén att bygga en insprängd konsthall i berget vid Kåsa. Strandpromenaden vill man förlänga till Träslövsläge och ljussätta. Många av förslagen kommer säkerligen att väcka debatt. 

För att många av idéerna ska kunna förverkligas krävs mark i anslutning till campingplatserna. Grönytorna ska också kunna utnyttjas under högsäsongen, menar camping- och stugföretagarna som ser positivt på framtiden. De kommande 10 åren har de investeringsplaner på mellan 250 och 400 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".