Halmstad

Facket tvekar om Lundgrens framtid

Också fackets bedömning är att det är svårt att tro på en framtid för Lundgrens gjuteri i Halmstad. Företaget har varslat de 15 som arbetar med själva gjuteriverksamheten om uppsägning, och samtidigt överväger man att helt lägga ner den verksamheten.

Efter IF Metalls förhandling med företaget på torsdagen ser ombudsman Micael Nilsson inte några omedelbara fel eller orimligheter i företagets beslut.

– Man säger ju att företaget ska finnas kvar så som att bolaget finns kvar och läggs vilande. Men bilden blir att produktionen kommer att försvinna från Halmstad.

Lundgrens gjuteri är ett av de senaste i raden av varsel. Rent allmänt, hur ser bilden ut här på din expedition idag när det gäller varsel?

– 91 varsel sen i september förra året. 700 personer som har blivit varslade. Jag har pratat med äldre kolleger som var med vid förra lågkonjunkturen som var i den här storleken och den största skillnaden är att det går mycket mycket fortare idag. Så det ser värre ut i det hänseendet, säger Micael Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".