Kungsbacka

Dagisplatser till salu

Numera är det inte långre några köer för en plats inom barnomsorgen i Kungsbacka. Men istället för att minska barngrupperna överväger kommunens ledande skolpolitiker Larry Söder att istället sälja eller hyra lediga platser till andra kommuner.

Det är nu i princip inte längre några köer till barnomsorgen i Kungsbacka. De senaste siffrorna visar att läget fortfarande är under kontroll och avsevärt bättre än vid samma tid i fjol.

Det betyder att det egentligen skulle finnas utrymme att börja minska antalet barn i barngrupperna. Den ambitionen har politikerna  haft i flera år, men har inte har gått att förverkliga eftersom det har varit så många som stått i kö. Utrymmesmässigt är det nu fullt möjligt att genomföra det. Men skolpolitikernas ordförande kristdemokraten Larry Söder påpekar att kommunfullmäktige inte gav några pengar till att minska barngrupperna i år, och han tror knappast att de lär göra det nästa år heller. Samtidigt gör lågkonjunkturen att den kommunala ekonomin nu raskt blir sämre.

Därför funderar Larry Söder på om det är möjligt att att hyra ut eller sälja platser som ändå står tomma.

– Om Kungsbackas barnomsorg inte får ekonomi för att minska storleken så kan ett alternativ vara att sälja platser till gränsbygderna, säger han

I så fall kan lediga platser i Kullavik eller Frillesås gå till barn på andra sidan kommungränsen som ännu inte har fått någon plats i sina hemkommuner.

Det skulle kunna lösa ett problem för Varberg eller Göteborg och samtidigt ge friska pengar till Kungsbacka. Samtidigt kanske det gamla löftet - eller målet - att minska barngrupperna skjuts ännu längre framåt i tiden.

Larry Söder påpekar att idén inte på något sätt är politiskt förankrad ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".