Halland

Fler ska våga anmäla relationsbrott

Polisen i Halland ska bli bättre än tidigare på så kallade relationsbrott alltså brott och våld inom familjen eller släkten. Målsättningen är att fler ska våga anmäla och att fler brott ska leda till åtal.

Samarbetet med kommunerna, landstinget och kvinnojourerna ska öka och målet är att kvinnor, som är de som drabbas mest och hårdast, ska känna sig tryggare och våga polisanmäla.

– Relationsbrotten är en brottslighet som vi vet förekommer i betydligt större utsträckning än vad som blir känt för oss. Det finns ett stort mörkertal som sker inom hemmets fyra väggar, säger polisintendet Lars Heimbrand.

Polisen har inför det här året satt upp som mål att fler som blivt utsatta ska anmäla brott. Samtidigt ska fler fall utredas och gå vidare till åtal.

– Den som anmäler ett relationsbrott ska bli väl omhändertagen och utredda av poliser som kan den här typen av brottslighet, säger Lars Heimbrandt.

– På så sätt hoppas vi att fler anmäler, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".