Halland

Gästerna på fågelborden ska skådas

I helgen är det dags att räkna fåglar igen. Det handlar om att observera vilka fåglar som kommer på besök till fågelbordet och sedan rapportera det till vidare till en ornitologisk förening.

Det har blivit tradition att en helg i januari göra en inventering av den svenska fågelfaunan kring hus och bostäder under vintern.

– Syftet är att engagera hela svenska folket i fågelskådning, säger ornitologen Anders Wirdheim i Halmstad.

– Under förutsättning att man matar fåglar på något sätt är varannan person i landet fågelskådare under vintern. Förra året skickade halläningarna in omkring 500 rapporter vad de såg på sina fågelbord.

Det finns skillnader vilka arter som finns i trädgårdarna nu jämfört med hur det var för 30 år sedan. Domherrarna är inte så vanliga i trädgårdarna längre. De håller sig milda vintrar i skogen där det finns mat. Andra fåglar som blivit talrikare under vintern är rödhakar och trastar.

– I min trädgård har jag besök av svarthätta. Det är en sångare som normalt övervintrar i Afrika, berättar Anders Wirdheim.

Anders Wirdheim i Halmstads Ornitolgiska Förening:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".