Halmstad

Protester mot ny idrottshall

Det kan ta längre tid än att bygga en ny idrottshall nära Örjansskolan än vad kommunledningen tänkt sig. Grannarna är mycket missnöjda och tänker överklaga.

Halmstads kommun vill bygga en ny idrottshall på ett litet grönområde framför Örjansskolan. Hallen ska bland annat ersätta den gamla sporthallen som snart tjänat ut. Men det kan ta längre tid att få hallen byggd än vad kommunen hoppas. Grannarna vill nämligen inte alls ha en hög plåthall framför sina hus och framför den gamla skolan och kommer att överklaga bygglovet.

– Vi tycker att det finns alternativa platser, säger Jerker Winge som är en av grannarna.

– Det har varit en park i folks ögon i 100 år. Vi tycker det är fel att grönområdet sedan 1970 är benämnt som allmän mark i detaljplanen.

Eva Werner som bor i närheten tycker att vyn framför Örjansskolan fasad förstörs av den planerade idrottshallen.

– Vi anser att kommunen bryter mot ett beslut som kommunfullmäktige antog så sent som för ett år sedan. I det beslutet sägs att man ska ta tillvara på stadens gröna värden. Då utgör den gamla parkmarken ett pärlbandsliknande stråk mot Galgberget.

Bygglovet överklagades först till länsstyrelsen som gav kommunen rätt eftersom beslutet inte stred mot detaljplanen.

– Vi tänker klaga i högre instans, säger Jerker Winge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".