Blodproppsmedicin mot missfall

I en studie på sjukhuset i Borås undersöks om medicin som används för att förhindra blodproppar även kan förhindra missfall. Studien har pågått under ett drygt år och hittills har fem barn fötts och 25 kvinnor är gravida.

Jenny och Fredrik Magnusson från Frillesås hade gått igenom flera missfall när de beslöt sig för att delta i studien. Och i höstas blev familjens önskningar besannade då lilla Elin kom till världen.

Men det kommer dröja innan ordentliga svar på studien kommer eftersom varken patient eller läkare vet vilka av kvinnorna som får en låg dos acetylsalicylsyra och vilka som får placebo.

Därför kan Lennart Blomqvist, överläkare vid kvinnokliniken på Borås lasarett, inte dra några slutsatser om läkemedlets eventuella effekt. Men han konstaterar att fem barn fötts och att flera av de deltagande kvinnorna nu är gravida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".