Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdval Halland kan bli bättre

Vårdval Halland får bäst betyg av de tre vårdvalsmodeller som är igång av läkare som själva jobbar i vårdvalssystemet. Det framgår av en enkätundersökning som Sveriges Läkarförbund har gjort. Men det finns mer att göra, enligt förbundet.

Även om Halland fungerar som en slags förebild finns en hel del mer att göra säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i läkarförbundet. 

– Vad det gäller Hallandsmodellen ser man att man fortfarande inte har löst problemen med övergången till specialistsjukvården, det är fortfarande problem med samverkan mellan primärvård och specialistsjukvård.

– Vi ser också problem med att ersättningen inte bygger på att olika individer har olika förutsättningar.

Man måste alltså väga in vårdtyngden?

– Ja, antingen vårdtyngd eller någon form av socioekonomiska faktorer. Vi vet att det finns ett större vårdbehov hos vissa delar av befolkningen. 

De två landsting förutom Halland som infört vårdval är Stockholm och Västmanland. Av enkäten, där över 200 läkare i Halland har svarat, framgår det att kvinnliga läkare är mindre positiva till vårdvalsreformen än de manliga kollegorna.

– Vi tror att kvinnorna vill ha en större trygghet med ett nytt system och att de fortfarande känner sig osäkra på om det här kommer att fungera.

Finns det någonting i svaren som förvånar dig?

– Alla tre landstingen har varit väldigt tveksamma till införandet av vårdvalssystem. Jag hade hoppats och trott att man skulle vara lite mer positivt inställd till den reformen som det här ändå innebär för primärvården, säger Eva Bågenholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".