Statsminister Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, näringsminister, Göran Hägglund, socialminister och Jan Björklund, utbildningsminister, säger ja till att Halland blir egen regionkommun. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Halland

Halland blir regionkommun

Allianspartierna säger ja till ansökan om att Halland ska få omvandlas till regionkommun 2010.

Det skriver de fyra partiledarna på Dagens Nyheters debattsida på onsdagen. Man anser att Halland uppfyller de krav som ställts och därmed ska ansökan beviljas.

Göran Karlsson, centerpartist och ordförande i regionstyrelsen i Region Halland är mycket glad.

– Det känns väldigt bra att man äntligen har kommit till beslut.  

Vad betyder det här för Halland?

– Det kommer att betyda att vi är den politiska församlingen, regionfullmäktige, får besluta om regional utveckling. Vi kommer att ha beskattningsrätt. Om jag uppfattat rätt får vi fullt ansvar för den regionala kulturen. Framför allt kommer vi själva att kunna påverka den regionala utvecklingen på ett helt annat sätt och det känns jättebra, säger Göran Karlsson.

Kungsbackas ledande politiker Per Ödman hälsar beskedet från sina politiska alliansbröder i Stockholm med tillfredsställelse.

– Nu ska det bli intressant att se om de kommuner som tidigare anmält sitt intresse av att vara med i en halländsk region fortfarande vill ta det steget. Gislaved och Markaryd är ett par exempel, säger Per Ödman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".