Halland

Stärkt demokrati i Halland

Regeringen splittrar inte Halland utan länet blir en sammanhållen region; Region Halland. Det är viktigt och har stor betydelse för diskussionen om hur Halland kommer att vara i framtiden, säger Christer Andersson, utvecklingschef på Region Halland.

– Allra viktigast är att vi nu har avfört all diskussion om att Halland skulle delas eller uppgå i en annan storregion, säger Christer Andersson.

Den nya regionen Halland får nu ett större ansvar för näringslivsutveckling, kultur och folkhälsa förklarar Christer Andersson.

En annan förändring är att politikerna i Region Hallands fullmäktige ska väljas i direkta val och inte som i dag av andra politiker i kommuner och landsting.

– Förutom att det är en demokratisk framgång så ger det också Region Halland en större legitimitet gentemot omgivningen. Vi har märkt att vi idag ibland får en sämre behandling än till exempel Skåne eller Västra Götaland, säger Christer Andersson.

– Det blir både så att demokratin stärks och att det hallänningarna tycker får en större tyngd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".