Laholm

Äldre nöjda med billig vård

Laholms kommun är en av de kommuner i Sverige som har lägst omkostnader för äldrevården. En extern analys visar att många patienter är nöjda med den service de får på äldreboenden.

Det finns fortfarande förbättringar att göra säger Rosita Wärring, moderat och ordförande i socialnämnden i Laholm.  

– Det är mycket man kan förbättra. Vi ska jobba med att bygga ut våra möjligheter tillsammans med frivilliga organisationer så att de äldre i Laholm ska få bättre trygghet, mer social närvaro och kunna delta i det sociala livet bättre.  

Laholms kommun har begärt en undersökning som visar vad varje individ kostar samhället. Det har man dels gjort för att säkra kvalitén av bland annat äldrevården och dels för att kunna se var det behövs pengar och hur man effektivast arbetar med de äldre.  

Runt 50 kommuner var med i undersökningen och Laholm ligger bland de kommuner som har lägst kostnader i äldrevården. Trots det ligger kvalitén på en godkänd nivå, visar undersökningen.  

För Rosita Wärring är det viktigt att arbeta med förebyggande åtgärder så att äldre kan stanna hemma så länge som möjligt.
– En person ska kunna leva ett bra liv med god livskvalité och med glädje i tillvaron långt upp i åldrarna innan vi kommer in.
Hur ser du på framtiden?
– Jag ser mycket ljust på framtiden. Det är ett bra betyg vi har fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".