Halland

Halland lockar grannkommuner

Gårdagens besked från regeringen att Halland får bilda en egen region gör nu att intresset vaknar hos kommuner på andra sidan länsgränsen för att ansluta sig till Halland.

Bland annat gäller det i Markaryds kommun, där många har sommarhus i södra Halland eller brukar semestra här.

Bengt Germundsson är kristdemokrat och ordförande i Markaryds kommunstyrelse.

– Det här lägger ytterligare en aspekt och pusselbit på plats på vilken regionkommun Markaryd vill ha. Det stänger inte dörren för något håll. Vi får aktualisera frågan igen när vi fått nya förutsättningar.

Vad talar för en anslutning till Halland och respektive Skåne?

– Man ska mer tänka på vad nyttan är för den enskilde kommuninvånaren. Det är trots allt våra kommuninvånare som har nytta av det här, säger Bengt Germundsson.

Visserligen har regionförbundet i Kronobergs Län, där Markaryd ingår förordat en anslutning till Skåneregionen men något självändamål att hålla Kronoberg enat finns ändå inte, säger Bengt Germundsson.

Han utesluter heller inte att Markarydsborna ska ges möjlighet att rösta om vilken större region man vill tillhöra och det inte får bli en sak enbart för politikerna.

Därför avstår han från att förorda något alternativ men ser ändå vissa fördelar med en anslutning västerut.

– Väldigt grovt kan en sydsvensk region bli väldigt stor. Som en liten kommun funderar man på vilket inflytande och demokratisk aspekt man ska lägga i det. Halland blir en mindre region med en annan närhet och större inflytande, säger Bengt Germundsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".