Brist på ingenjörer i kristid

Företaget HMS behöver rekrytera nya ingenjörer. Men det är inte helt enkelt. Företagets vd är rädd för att dagens massmediebild av lågkonjunkturen fortsätter avskräcka ungdomar från att bli ingenjörer.

HMS, som utvecklar och konstruerar automationsutrustning, behöver nya ingenjörer, men det är inte helt enkelt. Det finns risk för att talet om tvärstopp på arbetsmarknaden gör bilden svartare än den borde vara. 

– De sista fyra, fem åren är det för få personer som har sökt utbildningar i tron om att det inte finns jobb. I verkligheten är det precis tvärtom, säger Nicolas Hassbjer, vd för HMS International Networks i Halmstad.

– Den här krisen som vi är inne i är så pass kraftig så den märker vi av i vår produktion, däremot har vi mer än någonsin att göra inom utveckling, och där behövs det ingenjörer.  

Hur ser ditt behov ut av nya medarbetare? 

– Tack vare att vi har en stark finansiell ställning kan vi tillåta oss att vara långsiktiga. Nu utvecklar vi produkter som ska ut på marknaden i slutet av året, 2010 och framåt. Just nu rekryterar vi åtta ingenjörer till vår produktutveckling och till vår supportorganisation. 

HMS har i Halmstad omkring 125 anställda, hälften av dem är ingenjörer och många har fått sin utbildning på Högskolan i Halmstad. Men intresset för att bli ingenjör har minskat och Nicolas Hassbjer är rädd för att det som händer nu ytterligare försämrar yrkets image. 

– Det finns ett uppdämt behov att duktiga ingenjörer i Sverige.

Vad är då receptet för att vända utvecklingen?

– Ingenjörsutbildningarna i Halland och på Högskolan i Halmstad är väldigt bra, man kan utveckla dem ytterligare för att motsvara behovet. Det perfekta läget är att påbörja en ingenjörsutbildning nu och komma ut när vi är inne i nästa högkonjunktur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista