Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.
Varberg

Hockeyklubb strider med förbundet

Division tre klubben Varberg Hockey protesterar mot att det kostar 10 000 kronor att registrera en utländsk spelare, mot enbart 200 kronor för en spelare från en svensk klubb. Klubben inväntar nu svar från ishockeyförbundet.

Det anser man strida mot fördraget om fri rörlighet inom EU:s arbetsmarknad  och kräver att Svenska Ishockeyförbundet ska betala tillbaka 29 400 kronor för tre finländska spelare klubben värvat.

Mikael Arnudd, kassör i Varberg Hockey, inväntar nu ett svar från förbundet, efter att inte ha mötts av någon förståelse från dem som han talat med tidigare på ishockeyförbundet:

– Ja, det stämmer att vi mer eller mindre har blivit varnade för att inte engagera oss i denna frågan. Varför vet jag inte men så är det.

Hur kändes att få sådana svar?

– Det kändes väldigt inspirerande. Det känns som en hund är begraven. Det har inspirerat oss att gå vidare i frågan. Jag vet inte om vi har rätt. Det är vad vi tycker. Jag hoppas att förbundet ser att det är orimligt.

Efter den mediokra säsongsinledningen i höstas fick Varberg hockey, via en kontakt, möjlighet att knyta till sig tre yngre finländska spelare som också höjt laget sedan de kom till klubben.

För att spelarna skulle få tillstånd att spela tvingades klubben att betala 10 000 kronor för varje spelare.
Det är totalt 30 000 kronor jämfört med bara 600 kronor om de varit svenskar eller tidigare varit registrerade i någon annan svensk klubb det här spelåret. Det har Mikael Arnudd reagerat på.

Inte minst för att klubben tecknat ett-års-avtal och skulle tvingas betala lika mycket igen om de finska spelarna vill bli kvar i klubben även kommande år och nya kontrakt ska skrivas.

Mikael Arnudd gör en jämförelse med fotbollens uppmärksammade Bosmanfall, där EU-domstolen slog fast att föreningar och förbund inte kan stifta egna lagar. Därför tycker han frågan måste prövas.

– Vi kommer att göra allt för att kunna gå vidare i den här frågan. Samtidigt är vi en förening med begränsade resurser men vi får naturligtvis se hur vi kan gå vidare för vi tänker inte släppa det. Med lite tur hoppas jag att det är fler som nappar på det här och sätter press på förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista