Foto: Göran Frost/SR Halland.
Halland

Halländskt förslag vill rädda mackar

I förra veckan hörde vi om vedförsäljning för att slippa investera i dyr etanolanläggning på en bensinstation i Norrland. På torsdagen kom ett halländskt förslag om att hotade landsbygdsmackar ska få sätta upp el-stolpe för elbilar.

En tyst och torrlagd bensinpump kommer att bli allt vanligare nu när pumplagen från den första mars i år kräver att alla bensinstationer som säljer mer än 1 000 kubikmeter motordrivmedel också ska tillhandahålla förnyelsebart bränsle, som etanol eller gas.

Men efter att Maud Olofsson vill skapa nätverk för laddningsstationer för elbilar runt om i landet, tycker kristdemokraten och riksdagsmannen Lars Gustafsson från Laholm att det finns ett sätt att rädda de hotade bensinstationerna runt om på landsbygden.  

– I framtiden ska det anses som förnybart om man har det utifrån  fossilfria tillverkningen och det har vi i Sverige. All energi är i stort sett producerad fossilfritt. Då uppfyller man lagen. Om man sätter upp eltankställe på sin mack då har man uppfyllt lagen att erbjuda ett alternativ. Det skulle vara en möjlighet att lösa tvisten som slår ut så många mackar, säger kristdemokraten och riksdagsledamoten Lars Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista