Falkenberg

Plan för omstritt kvarter antagen

På torsdagskvällen antogs detaljplanen för det omstridda Kvarteret Svärdet i Falkenberg. En fråga som har splittrat kommunfullmäktige under flera år.

Det blir bostäder i två hörn på kvarteret och Falkens Hus, Storan och den gamla biografen Olympia bevaras.

Men det var nära att planen inte gick genom berättar centerpartisten och kommunrådet Mari-Louise Wernersson.

– Det här fullmäktige var spännande. Det blev 24-24 och ordförandes röst avgjorde. Jag tror att det är första gången jag har varit med om det. Anledningen var två ledamöter från Sverigedemokraterna var inte närvarande och en som kom för sent och inte kunde rösta.

Vad tänkte du när det var så nära?

– Jag visste att det var så olika viljor. Planen är den som varit mest spridda åsikter kring. En del ville mer, en del mindre. Men det är skönt att den är i hamn och viktigt för de som vill komma igång och bygga. Det gör att stan ska byggas upp där det behövs som allra bäst.

Vad betyder det här för Falkenberg?

– Det här är ett område som ligger centrumnära. Det betyder att vi kn bygga mer och fler bostäder. Vi får också finare områden, till exempel vid den gamla bensinmackstation, som ser riktigt rälig ut.

Är det här nu det bästa för Falkenberg?

– Ja, det är det, vi får byggnation och kan bevara det som i framtiden behöver bevaras, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista