Falkenberg

Produktionen ökar i Ätrafors

Vattenkraftverket i Ätrafors norr om Falkenberg ska öka sin produktion med 40 procent, en ökning som är unik i storlek, enligt kraftbolaget Eon.

Ökningen sker när en av de gamla turbinerna totalrenoveras och två andra byts ut mot helt nya, med start nästa år.

Efter renoveringen ökar den årliga produktionen i Ätrafors med 22 gigawatt-timmar. Och för att göra den siffran begripligare motsvarar det årsförbrukningen av el för 1 100 villor.

Renoveringen innebär inte någon ökning på ytor och vattenflöden, däremot kommer mer vatten periodvis att ledas genom kraftverket.

Men någon negativ påverkan på miljön blir det inte, hävdar Eon som tvärtom framhåller att renoveringen minskar utsläppen av koldioxid med 14 000 ton årligen. Det är lika mycket som 5 000 bilar släpper ut under ett år.

Dessutom minskas riskerna genom att de nya turbinerna smörjs med vatten i stället för olja och i hydraulsystemet ersätts oljan med ofarliga kemikalier.

Det projekt som pågår vid Ätrafors för att hjälpa den rödlistade ålen att vandra förbi kraftverket fortsätter ett år till, och de erfarenheter man hittills gjort byggs in i systemet.

– Resultatet för ålprojektet ser hittills mycket bra ut, säger informationschefen vid Eon Vattenkraft, säger Jonas Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista