Håkan Syrén överlämnar försvarsmaktens svar på regeringens planeringsanvisningar till Sten Tolgfors. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Försvarsmaktens förslag

Halmstad nöjda med ÖB:s förslag

Några omedelbara konsekvenser för Halmstads del verkar det inte bli enligt ÖB Håkan Syréns rapport till regeringen om nya bantningar av försvaret.

Nerskärningarna drabbar framför allt arméns stridsvagnsbataljoner och marinen, medan det inte sägs något om luftvärnsbantningar.

Den riktigt stora förändringen i ÖB:s förslag är att värnpliktssystemet nu skrotas helt och ersätts av anställda. Det tillsammans med rejäla bantningar får konsekvenser för Halmstads del. 

I Halmstad finns en omfattande skolverksamhet och med ett bantat försvar och färre anställda kommer skolverksamheten med största säkerhet att minska. Men hur mycket är svårt att få grepp om.

Det framtida försvaret ska organiseras i stående förband som ska vara beredda att sättas in med kort varsel, kontraktsförband och nationella skyddsstyrkor. 

De nationella skyddsstyrkorna är ett nytt namn på hemvärnet som görs om och ska inrikta sig på att försvara nationen och på civil krishantering.  

Enligt ÖB:s förslag bantas hemvärnet från dagens 28 000 till 22 000, alltså betydligt mindre än den halvering som nämnts i förhandsspekulationerna. På ett område vill ÖB i alla fall satsa, antalet fartyg i marinen bör öka och flottan moderniseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista