Falkenberg

Inget straff för förnedrande film

De som ligger bakom den kränkande internetfilm kommer inte att straffas. Tio flickor anmälde filmen till polisen men åklagaren ansåg inte att materialet nådde upp till grovt förtal. Polisen kan därför inte fortsätta sin utredning.

– Det blir bara värre och värre. De gör massa videor och vi vill att det ska ta slut någon gång. Det är inte roligt att bli kallad hora, sa en av flickorna efter att filmen visats på internetsajten Youtube.

Polisen kan nu inte göra någonting mer åt saken. Eftersom åklagaren har sagt att brottet inte är tillräckligt grovt kan inte polisen begära ut IP-adresserna, alltså internetadresserna till dem som skapat filmen. Därmed kan de inte få de bevis som behövs.
– Om man skulle haft en rättegång skulle man bara kunna förvänta sig böter och då har vi ingen möjlighet att söka IP-adress. Enligt lagstiftningen måste fängelse förväntas på brottet, säger Ingvar Johansson, utredningschef på Polisen i Falkenberg.
Vad krävs för att det ska vara grovt?
– Det beror på hur det framförs och hur stor kretsen som har sett det är.
Vet ni vilka som ligger bakom det här?
– Det förekommer rykten, men det kan vi inte gå vidare med eftersom vi inte kan söka på IP-adressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista