Halland

Stor efterfrågan på mjölkgårdar

Intresset att köpa mjölkgårdar i Halland är stort just nu.

I takt med att många mjölkbönder går i pension eller drabbas av en minskad lönsamhet, blir allt fler mjölkgårdar till salu.

– Efterfrågetrycket är stort.

Det säger LRF Konsults mäklare Ulf Lindahl, som i fredags annonserade i halländska lokaltidningar efter mjölkgårdar att förmedla.

– Det finns ett stort intresse för mjölk- eller produktionsgårdar från både utländska och svenska köpare.

– Produktionsenheter är ju intressant, speciellt då från danskar och holländare. Det beror på två saker. Dels har de en starkare valuta än oss, vilket är en fördel när de handlar i Sverige. Och dels de förhållandevis låga priserna på mark i Sverige jämfört med Danmark och Holland, säger mäklaren.

Att man intresserar sig för mjölkgårdar i just Halland, tror Ulf Lindahl beror på att Halland är förhållandevis tätt på mjölkgårdar.

Han säger att efterfrågan på mjölkgårdar är stor även i södra Sverige och uppåt Mälardalen.

Senast igår fick Ulf Lindahl ett samtal från en mjölkgårdsintressent.

- Det var en dansk som ringde och var intresserad. Jag tror att de hade hört på omvägar att jag för diskussioner med en halländsk mjölkbonde. Sådant sprider sig rätt snabbt.

Vad ser du som det största skälet till att mjölkbönderna vill sälja sina gårdar?

- De flesta jag stöter på säger att det är av åldersskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista