Halmstad

Skejtare slåss för fast plats

Halmstad Skateboardklubb, med runt 120 medlemmar, slåss nu för en fast plats för alla skejtare i kommunen att vara på även under utomhussäsongen.

– Det saknas ett vettigt alternativ till fritidssyselsättning för ungdomar i kommunen, säger klubbstyrelsemedlemmen och skejtaren Johan Svahn, som också har skrivit ett brev till Halmstads kommunpolitiker.

– Vi vill ha någonstans för alla inlines- och skateboardåkare att ha en anläggning att åka på, säger Johan Svahn.

Idag finns det ingen utomhusanläggning i Halmstad, därför åker framförallt skateboardåkare ute på stan och därmed också i trafiken.

– Där har de inte att göra tycker jag. De är en trafikfara och därför behöver vi en anläggning där alla kan åka. Vårt förslag är då att kommunen bygger en skateboardpark i betong.

I södra Sverige byggs det flera nya skateboardanläggningar. Det närmaste man satt spaden i är Falkenbergs betongpark och inom en snar framtid byggs det även i Ängelholm.

En av de yngre skejtarna, Erik Engberg, försöker sig på skateboardtricket kickflip. Han gillar idéen med en utomhusanläggning.

– Jo det är skitbra, därför att då kan man åka utomhus på sommaren, säger Erik Engberg.

David Aluan är ordförande för Halmstads Skateboardklubb, HSK. För honom och hans vänner skulle en ny skateboardpark utomhus betyda mycket.

– Man utvecklas om man får åka på annorlunda grejer, nybyggda banor och på betong. Att slippa tvingas åka på offentliga platser.

En ny skateboardpark skulle vara som att kunna åka till en fotbollsplan och spela fotboll när man vill, säger han.

Det finns en stark tradition av skateboardåkande i kommunen och idag trängs många av Halmstads skejtare och inlinesåkare i hallen som går under namnet ”Bunkern”.

– Men den är idag inte dimensionerad för alla som åker skateboard. Den är för liten, det är väldigt hög ljudvolym och risken för skador när man kör på varandra ökar, säger Johan Svahn.

Halmstad skateboardklubb har bjudit in flera av Halmstads kommunpolitiker till ett studiebesök på Malmös betongpark, för att se hur en park är utformad och vad en park kan ge kommunen.

– Men de har avböjt, säger Johan Svahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista